Bu soruya tanımlama yaparak işe başlayabilirsiniz. Kurumsal blog nedir, işletme ile müşteri arasında iletişimi güçlendiren, hedef kitleyle doğru iletişim kurulmasını sağlayan sayfalar topluluğudur. Müşterinin sayfalarda kurum ile ilgili detaylara ulaştığı bir sitedir. Kurum hizmetlerinin yer verildiği sayfalardan oluşmaktadır. Akıcı ve her müşterinin anlayabileceği dilden yazılmış blog sayfasıdır. Özgün ve yazım denetimlerine uygun olan sitelerdir. Her web tasarımcısı ya da web sayfa açıcısı, hedef belirlemesi yapar, kurumsal blog nedir sorusunun cevaplarından biride budur. Blog yönetimi işletmenin resmî web sitesini destekleyici hizmetler görmektedir. Web hesabı açmak isteyen bir kişinin web kodlaması bilmesine gerek yoktur (spesifik bir durum olmadığı sürece).
Bu tür bloglarda site içerisindeki yazıların diğer blog türlerinde olduğu gibi özgünleştirilmesi gerekmektedir. Bu durum en önemli kurallardan biridir. Günümüzde e-ticaret siteleri için blog kurulmakta ve kurumsallığı artırma, müşteriyi bilgilendirme yapılmaktadır. Kurumsal blog oluşturma için yazılar ana web sitesinde verilen hizmetlere uygun içeriklerden oluşması gerekir. Ayrıca ürün türlerine göre de uygun içeriklerin yer alması gerekir. Hizmet veya ürün ile ilgili eksik bilgi yer almamalıdır. Zaman zaman bu ürün ve hizmetler ile ilgili güncellemeler var ise yapılmalıdır. Kısa ve öz anlatımlarla müşteri bilgilendirilmelidir. Hazır web tasarımları kullanılarak bireysel ya da kurumsal blog oluşturma çalışmaları da elbette vardır.
Ancak bu hazır web siteleri ileriki zamanlarda sizin isteğinize göre şekillenemez. Doğal olarak herhangi bir geliştirme yapamayabilirsiniz. Bu nedenle çok yönlü düşünerek hazır siteleri tercih etmeyebilirsiniz. Kurumsal web günlüğü oluşturma amacı ile yöneticinin açmış olduğu sayfaların, reklam amacı için kullanılmayacağını, kullanıcıların reklamlardan kaçınmak için web sayfalarını tercih ettiklerini bilmelidir. Oluşturduğunuz web sayfanızda reklamlara yer verdiğinizde ziyaretçileriniz sizi takip etmeyi bırakacak ve sayfanızın ziyaretçi sayısı düşecektir. Her şeyden önce kurumsal blog nedir doğru tanımlamak ve neden açılması gerektiğini belirlemek gerekir. Daha önceden yapılmayan araştırma birçok hatayı beraber getirir. Yol haritası çizilirken araştırma ön planda tutulmalıdır. Bu araştırmalar doğrultusunda kurgular yapılmalıdır.
Kurumsal Blog Nasıl Yapılır?

Müşterinizin aramalarda sizi ilk sıralarda bulması oldukça önemli bir konu. Hizmet ya da ürünleriniz doğru yazılmış içerikler ile ön plana çıkabilir. İçerikleriniz için vereceğiniz Briefler doğrultusunda yazılarınız yazılmalıdır. Kurumsal web günlüğü oluşturma çalışmalarını yapmadan önce şirket hedeflerini belirlemeli ve hangi bilgileri paylaşacağınızı belirlemelisiniz. Web temasını oluştururken, firma ile ilgili tüm gelişmelerin, kampanyaların ve ulaştırılmak istenilen mesajların ziyaretçiler tarafından okunmasını sağlayacak şekilde olmasına dikkat edilmelidir. Kurumsal blog ne demek? konusunu anladığınızı umuyoruz. Kurumsal web sitesi ve e-ticaret siteleri için web günlüğü oluşturmak artık önemli bir unsur haline geldi. Kurumsal firmalar müşterileriyle iletişim kurabilmek, hedef kitlesine ulaşabilmek için blog sayfalarına yer vermektedir.
Kurumsal web günlüğü oluşturma, kişisel blog oluşturma gibi kolay ve basittir. İnsanlar farklı konularda bilgi edinebilmek için web sayfalarını ziyaret eder ve aradıkları bilgileri bulduklarında bu web sayfasına ziyaretlerini devam ettirirler. Kurumsal blog açmak için yapılan bloglar pazarlama amaçlı açılmış bir site olarak görülmemeli, firmalar bu sayfalarını uzun süreli bilgi yayın yeri olarak görmelidir. Hazırlanan her web sayfası sürekli güncellenmeli, ilgi gösterilerek düzenlemeler yapılmalıdır. İnternet ortamında çok sayıda web sayfası bulunmakta ve düzenli olarak kullanılmadıkları için çöp bloglar olarak anılmaktadır. Firmaların markalaşmalarını sağlamak ve ürünlerinin kullanımları, müşterilerine daha doğru bilgilerin aktarılmasını sağlamak için web siteleri, güncel tutularak, bilgiler sürekli yenilenmelidir.
Kurumsal web sitesi hazırlarken nelere dikkat ediliyorsa, kurumsal blog oluşturma işlemlerinde de aynı kurallara dikkat etmek gerekir. Sitedeki düzensiz içerikler, kullanıcıyı sıkacak ve web sayfasını hemen terk etmesine neden olacaktır. Bu durumdaki bir web sayfası kişi ya da kuruma hiçbir fayda sağlamayacaktır. Site içerisinde düzgün ayarlanmamış görseller görünmezse ya da hatalı görünürlerse müşteri tarafından özen gösterilmemiş algısını ortaya çıkarır. Kurumsal blog yazıları hazırlanırken blog yazıları kuralları dikkate alınmalıdır. İçeriklerin dinamik olması kurumsallık açısından önemlidir. Bunun için deneyimli pazarlama bilgisi sahibi olan kişilerin tecrübelerinden faydalanmalısınız. Ayrıca çoğu blogger kurumsal tema kullanmaktadır. Bu tür temalar SEO ile öne çıkan iyi tasarımlı temalardır.
Kurumsal Blogun Faydaları
Kurumsal web tasarım nasıl yapılır? konusuna kısaca değindik. Kurumsal web günlükleri bulunduğunuz sektörün, markanızın konuşmalarda geçmesini sağlar. Özellikle sosyal medya platformlarında paylaşılarak etkileşiminin artmasını sağlar. Oluşturulan içerikler ürün ve hizmetler açısından pratik bilgiler ve ip uçları ile bezendiğinden okuyucuların ilgisini çeker. İçerikteki anahtar kelimelerin içeriğe uygun olması, yazıların tecrübeye dayalı bilgiler içermesi kurumsallığı öne çıkarır. Kurumsal blog yazıları ile bloglama işletme ve pazarlama açısından gerçekten de faydalıdır. Şu anda dünya çapında neredeyse 5,18 milyar insan internete bağlı. Bu nedenle işletmelerin pazarlama stratejilerine blog yazmayı dahil etmeleri gerekiyor. Blog yazmak aynı zamanda potansiyel müşterilerinizle güven oluşturmanıza da yardımcı olur.
Kurumsal web günlükleri iş amaçlı web günlükleridir. Bu doğrultuda kurumsal blogun faydaları ve önemli etkisi için belirlediğimiz maddeleri şimdi sıralayalım.
- Kurumsal olarak tasarladığınız web sitenize trafik çekmenize yardımcı olur: İnsanlar web sitenizin adını yazarak sitenize ulaşabilir, ancak zaten bu sizi bilen hedef kitlenizdir. E-posta listesi satın alabilirsiniz ki bu pahalı olabilir ve insanların bu e-postalara tıklayarak sitenize gelmesini düşünebilirsiniz. Fakat bunun yasal sorunlarını da dikkate almalısınız. Google ADS gibi ücretli reklamlar verebilirsiniz bu da pahalı ve paranız bittiğinde trafiğiniz durur. Peki sitenize nasıl trafik çekeceksiniz? Tabi ki kurumsal blog yazıları Blog yazarak ve sitenizi arama motorları için optimize ederek bunu yapabilirsiniz. Web sitesine her eklenen blog yazısı dizinde bir sayfa daha demektir. Arama motorları SERP açısından işte bunu sever.
- Blogdaki içerikler sosyal medya için yeniden kullanılır: Blogda yer alan her yeni post (yazı) sosyal ağlar (instagram, facebook, twitter (X), linkedin, pinterest, youtube) için paylaşılabilecek içerik demektir. Bu yeni hedef kitleye ulaşmak anlamına gelir. Kurumsal blog yazıları aynı zamanda sosyal medyanıza da yardımcı olur. Sosyal medyada ne paylaşsam diye düşünmenize gerek yok sitenizdeki yazılarınız zaten konu başlığı olarak sosyal medyada kullanılabilir.
- Web sitesine gelen ziyaretçileri potansiyel müşteriye dönüştürür: Blogda yazılan her içerik yeni bir müşteri için fırsat oluşturur. Bunu içerikte yer alacak CTA Call To Action yani harekete geçirici mesajla yapmak çok kolaydır. Kurumsal blog örnekleri incelendiğinde harekete geçirici mesajlar rahatlıkla görülebilir. Ücretsiz e-kitaplar, teknik incelemeler, bilgi formları, web seminerleri, denemeler veya temel olarak birisinin bilgilerini paylaşmaya istekli olacağı herhangi bir içerik varlığı gibi şeyler buna örnek verilebilir. Kurumsal sitelerin web günlüklerinde harekete geçirici mesaj butonları sıklıkla görülür ve bunu kurumsal siteniz için siz de yapmalısınız. Web sitenizin trafiğini bu şekilde satış ekibiniz için potansiyel müşterilere dönüştürürsünüz.
- Kurumsal bloglar otorite sağlar: En iyi işletme ve iş blogları müşterilerinin sorularına yanıt veren ve çözüm üreten bloglardır. Hedef kitle için oluşturulan blog içerikleri süreklilik arz ederse bu okuyucuda güven ve otorite sağlar. Web sitesinde yer alan hizmet ve ürünler ile ilgili blog yazılarınızı aklınıza getirin, bu yazılar müşteri sorunlarını ortadan kaldıran içerikler olursa işte o zaman otoriteyi sağlamış olursunuz. Unutmayın ki otorite oluşturmanın anahtarı müşteri sorunlarını çözmek, yardım etmek ve doğru bilgi vermekten geçer.
- Kurumsal blog içerikleri, yazıları, başlıkları bağlantı oluşturmakta etkilidir: Blogunuzdaki içerikleri düşünün iç linklerle diğer blog yazılarınıza bağlantı verirsiniz bu şekilde okuyucu diğer bilgilere de ulaşır. Ayrıca içerikte dış bağlantılara da yer verirsiniz ve içeriğinizin güvenilirliğini artırırsınız. Bunların dışında bir de başka blogların sizin içeriğinize bağlantı verdiğini düşünün ve bu gerçekten çok önemlidir. Tüm bunlar doğru ve asıl önemli olan arama motorları bu bağlantıları sever SERP sıralamalarında pozitif katkı sağlar. Burada şu konuya dikkat eden işletmeler kesinlikle bir adım daha öndedir. Bu da sadece potansiyel müşteri için değil bağlı olduğunuz sektördeki diğer işletmelere de hitap eden içerikler ve yazılar oluşturmaktır.
- Kurumsal bloglar uzun vadede her zaman pozitif katkı sağlar: Blog içeriğiniz ve yazılarınız ilk başlarda yüksek trafik çekerken sonra biraz daha düşen bir ivmeye girebilir. Fakat arama motorları sıralamasına girdiyseniz ve iyi bir yerdeyseniz bu her zaman orada olacağınız anlamına gelir. Yani başka bir deyiş ile her zaman potansiyel müşteriye ulaşacaksınız demektir. Bunun yanında blogda yer alan içeriklerle para kazanmak da mümkündür. Kurumsal blog tasarımı yapan bazı firmalar bağlı kuruluş pazarlaması ile gelir elde edebilmektedir. Ayrıca İnsanları ilgili ürün ve hizmetlere yönlendiren ortaklık programları ile de gelir elde etmek mümkündür. Fakat bunların hepsi firma istek, amaç ve stratejisine bağlıdır.
- Firma ve iş haberlerini paylaşmakta fayda sağlar: Blog yazılarının firmalara diğer bir katkısı da firma ve iş ile ilgili hikâye ve haberleri paylaşmakta yardımcı olmasıdır. Kurumsal Blog İçerikleri yalnızca makaleleri değil aynı zamanda bir şirketin neler yaptığını öne çıkaran haberleri de içerebilir. Örnek verecek olursak sektörde lider olan bazı firmalar işe aldığı ve başarılı olduğu bilinen birisini blog yazısında paylaşabilir. Bunun yanında sektör uzmanları veya pazarlamacıları ile yapılan röportajları da blogda yayınlayabilirsiniz. Aslında tüm bunlar okuyucuya satış odaklı olmadığınızı ve insani olduğunuzu gösterir. Blogda yayınlanan iş ve firma haberleri hedef kitlenize marka değerinizi bilinçlerine yazmalarına neden olur.
- Rakiplere göre daha farklı ve önde kılar: Kurumsal blog tasarımı yapan firmalar rakiplerine göre her zaman için bir adım öndedir. Rakipler sadece web sitesi ile belli başlı web sayfalarını yayınlarlar. Bu sayfalar her zaman değişen sayfalar değildir. Örneğin: hakkımızda sayfası, iletişim sayfası gibi. Halbuki kurumsal web günlüğü ile web sitesini bütünleştiren firmalar her zaman dinamik içerikler üretir. Blogda yayınlanan her yazı, ilgili okuyucuların web sitesine gelmesine ve trafiğin artmasına neden olur. Bu durum daha önce de bahsettiğimiz gibi arama motorlarında üst sıralarda yer almanızı sağlar.
Kurumsal Blog Yazıları
Blog yazıları, tüketicilerle çevrimiçi bağlantı kurmak isteyen herhangi bir firma için çok önemlidir. Okuyucuların çoğu reklam yerine içerik yazıları ile şirket ve marka hakkında bilgi ediniyor. Bu gerçekten de ilgi çekici ve çok değerli bir unsurdur. Fakat bunu yapabilmek ise zorluklar içerebilir. Bu zorluğu çözmenin 2 yolu var. Birincisi kurumsal blog örnekleri ile yazıların nasıl yazılabileceğine bakmak. İkincisi ise kurumsal blog türleri ile bunu nasıl özelleştirebileceğinize bakmaktır. Kurumsal web günlükleri örnekleri ve Kurumsal web günlükleri türleri için aşağıdaki başlıklarımızı inceleyebilirsiniz. Web sitenizin blogunda yayınlanan içeriklerin marka değerinizi artıran insani bir değere sahip olduğunu hiçbir zaman unutmayın!
Kurumsal blog yazılarının pazarlama işlemlerinden daha öte, bilgi ve görüşlerin yayınlanması ve tanıtılması için tercih edilebilecek en doğru yol seçeneklerinden birisi olduğunu bilmelisiniz. Blog yazılarınızı yayınlayacağınız en iyi platformlardan birisi ve hatta bizce birincisi WordPress’tir. WordPress ile kurumsal site yapmak kolaydır. Fakat blog yazıları için en ideal temanın ve bileşenlerinin, eklentilerinin seçimi de çok önemlidir. Kurumsal blog oluşturmak için blog yazısı nasıl yazılır? sorusuna en güzel yanıt örnekleri incelemektir. Rakip web siteleri ve blogları bu konuda size ilham verecektir. Blog yazıları seo örnekleri ve Blog yazıları seo uyumlu nasıl yazılır? bu örnek siteler size belli başlı ipuçları verecektir.
Kurumsal Blog Siteleri Geliştirme Metodları
Kurumsal web siteniz için bir web günlüğü oluşturmak istiyorsanız doğru olan teknikleri uygulamanız gerekir. Okuyucuların potansiyel müşteri olarak web sitenize gelmelerini istiyorsanız bu teknikleri uygulamalısınız. İlk başlarda belki biraz zorlanabilirsiniz ancak zamanla bu konuda profesyonel olacağınıza inanmalısınız. Çünkü gerçekten de zaman ve çaba gerektiren bir süreçtir. Ayrıca başarılı olmanın anahtarıdır. Aşağıda baştan sona kurumsal blog siteleri geliştirme metodları için teknik uygulamaları göreceksiniz.
- Okuyucunuzu Tanıyın: Ürün veya hizmet satın alma potansiyeli yüksek olan kişiler asıl hedef kitlesidir. Bu hedefleme blog yazılarında ve web sitesinde yapılmazsa bu kişilerle iletişim kurmak imkansızdır. Unutmayın ki herkes müşteriniz olamaz.
- İçeriğinizi Planlayın: Gerek web sitesi gerekse blog strateji belirlenmeden tasarlanmamalıdır. Yani başarıyı getiren iyi bir stratejidir. Kurumsal blogunuz söz konusu olduğunda içerik üretme stratejisi kritik öneme sahiptir. Firma sektörüne bağlı olarak blogda yayınlanacak içerikler haftalar veya aylar öncesinden planlanmalıdır. Bunu yapmak için Google arama motoruna girin ve anahtar kelimeniz için önerilere bakın. Örneğin bu yazı için kurumsal blog nedir? diye yazdığınızda önerilerde kurumsal blog örnekleri ve topluluk blog örnek olarak karşımıza çıktı. Siz arama yaparken bu sonuç belki de başka uzun kuyruk anahtar kelimeler sunacaktır. Eğer web sitenizin veya blogunuzun stratejisi ile alakalı ise bu anahtar kelimelerle blog yazınızı yazabilirsiniz.
- Araştırma Yapın: Kaliteli bir içerik yazmanın yolu araştırma yapmaktan geçtiğini unutmayın. Önce anahtar kelime araştırması yapın. Bunu Google Trends, AdWords Anahtar Kelime Planlayıcı veya diğer adı ile Google ADS ile yapabilirsiniz. Sonra içeriklerinizi denetleyin. Yani sektörünüzdeki rakiplerinize bakın onların hatalarını ve eksik yönlerini tespit edin ve kendi blogunuzda bu hataları yapmayın ve eksikleri blogunuzda siz anlatın.
- Analizler Yapın: Analiz araçları ile web sitenizi ve kurumsal blog sayfalarınızı sık sık kontrol edin. Bu analiz araçları sizin görmediğiniz başarılı ve başarısız olduğunuz ya da eksik olduğunuz önerileri verebilir. Bunu Google Analytics ile yapabilirsiniz.
- Yorumlara Önem Verin: Blogunuzda yazdığınız yazılara olumlu veya olumsuz yapılan yorumları okuyun ve onlara cevaplar yazın. Hatta sorunları çözen blog yazılarını dahi buradan çıkarabilirsiniz ki okuyucu bunları çok sever. Olumsuz yorum sorun var demektir. Sorun çözülüyorsa sadık müşteri vardır. Bunu asla unutmayın. Sadece kurumsal blog sayfaları içerisindeki yorumlara değil sosyal medya hesaplarınızdaki yorumları da inceleyin. Eğer satış ve müşteri ilişkileri bölümleriniz varsa buradaki elemanlarınızın görüşlerine de önem verin. Onlar size sorunları ortadan kaldıracak çözüm yollarını mutlaka anlatacaktır.
- Marka Harici Paylaşımlar Yapın: Sadece markanız, işletmeniz veya ürünleriniz doğrultusunda yapılan paylaşımlar okuyucuyu sıkar. Bu nedenle bunların dışında müşteriyi ilgilendirebilecek başlıklar bulun ve bu doğrultuda yazılar yazın.
- Profesyonellere Yönelik Yazın: Sektörünüz, markanız, ürünleriniz, hizmetleriniz konusunda mutlaka uzman kişiler olacaktır ve bunlar sizin aynı zamanda potansiyel müşteri ve okuyucunuzdur. Bu nedenle onlara hitap edebilecek kurumsal blog yazıları ihmal edilmemelidir.
- İçeriklerinizi Güncelleyin, Yenileyin: Eski blog yazılarınızı kontrol etmeyi unutmamalısınız. Örnek verecek olursak 2020 yılı için yazdığınız blog yazısı artık geçerli değildir ve fakat bu yazı halen blogunuzda yer alıyor. Yapmanız gereken şu an 2024’deyiz ve ona göre yazıları güncellemek gereklidir. Daha da açalım bunu: Blog yazı başlığınız “2020 Trend Topuklu Ayakkabı Modelleri” olsun. 2024 yılında olan kişiler bu yazıya ilgi göstermez! Umarım anlatabilmişizdir.
WordPress ile Kurumsal Site Yapmak
Müşteriler, online arama yapan blog okuyucuları incelendiğinde ulusal aramalardan çok yerel aramalar yapmaktadır. Yani kendisinin bulunduğu lokalizasyondaki işletmeleri aramaktadır. Arama oranına bakıldığında neredeyse %97 gibi bir rakam çıkıyor. Yerel bir işletmeyseniz ve müşterilere niş hizmetler sunuyorsanız bu istatistik gerçekten de ilgi çekicidir. Potansiyel müşteriler için WordPress platformu işletmenizin keşfedilmesi için en iyi anahtardır. WordPress kurumsal blog yazıları oluşturmak için mükemmeldir. Ayrıca blog sayfanızın fark edilmesini sağlayacak yöntem kurumsal tema seçimi ve tasarımıdır ki bu konuda da zengin bir platformdur. Henüz bir web siteniz yoksa, elde edebileceğiniz potansiyel faydaların tümünü bu içerik yönetim sistemi ile elde edebilirsiniz.
WordPress Web Sitesi İpuçları ve Püf Noktaları
WordPress, web siteleri oluşturmak için yaygın olarak kullanılan bir içerik yönetim sistemidir. WordPress ile optimize edilen web siteleri ve bloglar kullanıcı memnuniyetini artırmakta ve başarılı bir çevrimiçi varlık oluşturmaktadır. WordPress, web siteleri ve bloglar oluşturmak için kullanılan popüler bir içerik yönetim sistemidir (CMS). 2003 yılında başlatılan WordPress, günümüzde milyonlarca web sitesinde kullanılmaktadır. Peki, WordPress’in bu kadar popüler olmasının nedenleri nelerdir ve nasıl kullanılır? İster kurumsal blog isterse sadece web sitesi için olsun şu nedenlerden dolayı sıkça tercih edilir.
- Kolay Kullanım: WordPress, kullanıcı dostu bir arayüze sahiptir ve temel bilgisayar becerileri olan herkes tarafından kolayca kullanılabilir. Site sahipleri, içerikleri yönetmek, sayfaları düzenlemek ve medya dosyalarını eklemek için kullanıcı dostu bir kontrol paneline sahiptir.
- Geniş Eklenti ve Tema Desteği: WordPress, birçok ücretsiz ve premium eklenti ve tema sunar. Bu eklentiler ve temalar, sitenizi özelleştirmenize ve özellikler eklemenize olanak tanır. SEO, güvenlik, sosyal medya entegrasyonu gibi birçok alanda kullanılabilen eklentiler, sitenizin ihtiyaçlarına uygun olarak seçilebilir.
- SEO Dostu: Arama motoru optimizasyonu (SEO), bir web sitesinin görünürlüğünü artırmak için önemlidir. WordPress, kurumsal blog ve web sitesi için temel SEO prensiplerini otomatik olarak uygular ve ayrıca SEO için özel eklentilere sahiptir. Bu özellikler, sitenizin arama motorlarında daha iyi sıralanmasına yardımcı olabilir.
- Güncel ve Esnek: WordPress, sürekli olarak güncellenen bir platformdur. Güncellemeler, güvenlik açıklarını kapatmanın yanı sıra yeni özellikler eklemeyi de içerir. Ayrıca, kullanıcı ihtiyaçlarına göre özelleştirilebilir olması, WordPress’i çeşitli projeler için uygundur.
- Topluluk ve Destek: WordPress’in geniş bir kullanıcı topluluğu vardır. Forumlar, bloglar ve sosyal medya üzerinden destek alabilir, sorularınızı sorabilir ve diğer WordPress kullanıcılarıyla deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz.
WordPress Popüler Özellikleri
WordPress, web sitelerinin neredeyse yarısına yakınına güç sağlayan bir platform. Her geçen gün artan bir rakama sahip WordPress kurumsal bloglardan, karmaşık platformlara, kurumsal web sitelerine, basit web sitelerine ve hatta uygulamalara kadar kullanılmaktadır. Kullanıcılar ve yayıncılar için kullanımı basittir. Geliştiriciler içinse gizli karmaşıklıkla kullanılmaktadır. Esnek olan platform standart özelliklere sahiptir, ancak eklentileri ile işlevselliği neredeyse sınırsızdır. Ayrıca açık kaynak kodu ile istediğinizi yapmakta, genişletmekte, herhangi bir şekilde değiştirmekte veya herhangi bir lisans ücreti ödemeden ticari projeler için kullanmakta özgürsünüz. Sadece fiyat açısından değil tam kontrolü sunmasıyla özgürlüğün adıdır. Seveceğinizi düşündüğümüz popüler özelliklerinden bazıları aşağıda yer almaktadır.
- Esnek ve Basittir: WordPress ile kişisel blog, iş blogu, fotoğraf blogu, seyahat blogu, yemek blogu, kurumsal blog, portföy blog, topluluk blog, kategori blog gibi web sitelerini rahatlıkla oluşturabilirsiniz. Hızlıdır ve çevrimiçi olarak hemen yayın yapabilirsiniz. Binlerce eklenti ve tema arasından seçim yaparak güzel siteler tasarlayabilirsiniz. Yayınlarınız hiçbir engel olmadan rahatlıkla yayınlanabilir. Öyle ki bu platform resmî kurumlar tarafından da sıkça kullanılmaktadır.
- Kolay Yayınlamaya Sahiptir: WordPress ile sayfalar ve blog yazları oluşturabilirsiniz. Son derece kolay şekilde resimler, butonlar, linkler ve daha fazlasını ekleyebilir ve yayınlayabilirsiniz.
- Yayınlama Yönetimi Kolaydır: Taslak oluşturma, yayına alma tarihleri belirleme, revizyonları görüntüleme özelliklerine sahiptir. İçerik yazılarınızı herkese açık yapabileceğiniz gibi, özelleştirerek şifreyle dahi koruyabilir ve sadece onu görmesi gerekenlere gösterebilirsiniz.
- Gelişmiş Kullanıcı Yönetimi: Web sitesi için herkes aynı yetkiye sahip değildir. Admin olarak tanımlanan yönetici web sitesini yönetir ve tam yetkiye sahiptir. Editörler içeriği yönetir, yazarlar ve katkıda bulunanlar içeriğe yazı eklerler, aboneler ise abonelik sayfalarını yönetebilirler.
- Gelişmiş Medya Yönetimi: Sürükle bırak ile resim ekleyebileceğiniz gibi kurumsal bloglar dahil tüm web siteleri için editörden de resim ve videolar ekleyebilirsiniz. Resim galeri, videolar, başlıklar, resimlere tag ekleme işlemini rahatlıkla yapın.
- Standartlara Tam Uyumluluk Sağlar: W3C tarafından belirlenen standartlarla tam uyumludur. Bunun anlamı yeni nesil tarayıcılara (Google, Opera gibi son sürümlerine) uyumlu olmasıdır.
- Varsayılan Temalar: WordPress varsayılan 3 temayla birlikte gelmektedir. Fakat beğenmezseniz elbette ki binlerce tema arasında seçim yapabilirsiniz. WordPress ile kurumsal site yapmak gerçekten çok kolaydır. Hatta tecrübe ve bilginiz varsa kendi temanızı tasarlayabilirsiniz.
- Sınırsız Eklenti: WordPress için üretilen binlerce eklenti vardır. Hangi amaca yönelik kullanacaksanız onun için tasarlanmış eklentiyi rahatlıkla bulabilirsiniz. Sosyal medya, chat, slide, galeri ve daha ne isterseniz hepsi için mutlaka bir çözüm bulabilirsiniz.
- Yerleşik Yorumlar: Yerleşik olarak gelen yorumlar özelliği vardır ve kurumsal blog dahil tüm bloglarda, ürün sayfalarında tartışmayı yönetmek için ihtiyacınız olan her şeyi size sağlar.
- SEO ile Uyumlu: WordPress arama motorları için optimize edilmiştir. Biz bu özelliği için Google’ın arka bahçesi diyoruz:) Daha hassas olarak SEO optimizasyonu yapmak için elbette ki çok sayıda profesyonel eklentiler mevcuttur.
- Multilangual – Çok Dilli: 70’den fazla dil ile beraber gelen WordPress’i Türkçe kullanabildiğiniz gibi başka dillerle de kullanabilirsiniz.
- Kolay Kurulum ve Update: WordPress kurumsal blog dahil her site için rahatlıkla kurabilirsiniz. Üstelik versiyon yükseltme işlemi de çok kolaydır. Web barındırma hizmeti veren sitelerin artık hepsi tek tıklama ile kuruluma izin veriyor. Bunun yanında FTP transferi ile dosyaları atmak ve kurulumu başlatmakta kolaydır.
- Dışa Aktarım: Web sitenizi yedeklemek mi istiyorsunuz? ya da sitenizi beğenmediniz tekrar tasarlamak istiyorsunuz, belki de barındırma sağlayıcınızı değiştirmek istiyorsunuz o zaman dışa aktarın ve sonra yeni barındırma ve siteyle tekrar içe aktarın. Karmaşık değil gerçekten kolay.
- Verileri Korur: Web siteniz veya kurumsal blogunuz için verileri korur. WordPress kullanmak, hiç kimsenin içeriğinize erişemeyeceği anlamına gelir. Verilerinize, hepsine (web sitenize, içeriğinize, verilerinize) sahip olun.
- Geniş Topluluk: Kullanıcı ve geliştirici açısından en geniş topluluğa sahiptir. Toplulukta rahatlıkla soru sorabilir ve yanıt alabilirsiniz.
- Geliştiriciler için Geniş Özellikler: WordPress API’leri, WordPress’i genişletmek için eklentiler oluşturmanızı mümkün kılar. Müşteriler, diğer WordPress kullanıcıları veya kendiniz için WordPress temaları oluşturun. WordPress, uygulamanızın ihtiyaç duyacağı birçok özelliği sağlar: çeviriler, kullanıcı yönetimi, HTTP istekleri, veritabanları, URL yönlendirme ve çok daha fazlası. Özel İçerik Türleri WordPress varsayılan içerik türleriyle birlikte gelir, ancak daha fazla esneklik için kendi özel yazı türlerinizi, sınıflandırmalarınızı ve meta verilerinizi oluşturmak için birkaç satır kod ekleyebilirsiniz
Kurumsal Blog Türleri

Kurumsal bloglar, bir şirketin veya kurumun internet sitesinde paylaşılan içerikleri kapsayan önemli bir pazarlama aracıdır. Kurumsal blog türleri, şirketin hedef kitlesiyle etkileşimde bulunmayı, uzmanlık alanlarını paylaşmayı ve marka bilinirliğini artırmayı amaçlar. İşte kurumsal blog çeşitleri için bazıları:
- Organik Trafik Blogu: “Organik Trafik Blogu”, bir internet sitesinin veya blogunun doğal yollarla, yatırım yapmadan elde ettiği ziyaretçi trafiğini ifade eder. Bu, organik arama sonuçları, sosyal medya paylaşımları, doğal bağlantılar ve benzeri yöntemlerle elde edilen ziyaretçi trafiğini kapsar. Organik trafik, reklam veya diğer pazarlama stratejilerine harcanan bütçe olmadan, içerik kalitesi, SEO (arama motoru optimizasyonu) çalışmaları ve kullanıcı deneyimi gibi unsurların doğrudan etkisiyle artan bir trafik türüdür.
- Haber Blogu: Haber blogu kurumsal blog için sıkça kullanılır. Genellikle bireylerin veya toplulukların, güncel olaylar, haberler veya ilgi çekici konular hakkında düşüncelerini, yorumlarını ve bilgilerini paylaştıkları bir çevrimiçi platformdur. Bu tür bloglar, yazarların kişisel görüşlerini ve analizlerini içerebileceği gibi, haberleri yorumlayarak okuyuculara farklı bir perspektif sunabilirler. Haber blogları, hızlı bir şekilde değişen olaylara anında tepki verme ve özel bir bakış açısı sunma avantajına sahip olabilir. Okuyucular da bu tür blogları takip ederek daha derinlemesine bilgi edinebilir ve farklı bakış açılarından haberdar olabilirler.
- Kampanya Blogu: Genellikle bir şirketin veya markanın, ürün veya hizmetlerini tanıtmak, satışlarını artırmak veya belirli bir hedefe ulaşmak amacıyla düzenlediği özel bir kurumsal blogdur. Belirli bir süre boyunca devam eden bir pazarlama stratejisinin bir parçası olarak kullanılır. Çeşitli konularda bilgi verici içerikler, kampanya detayları, promosyonlar, indirimler ve özel teklifler gibi içerikleri içerir. Ayrıca, hedef kitlenin dikkatini çekmek ve ilgisini çekmek amacıyla görsel öğeler, videolar ve interaktif içerikler de içerebilir. Bu tür bloglar genellikle belirli bir hedef kitleyi etkilemek ve harekete geçirmek için tasarlanmıştır. Sosyal medya platformları ve diğer pazarlama kanallarıyla entegre edilerek daha geniş bir izleyici kitlesiyle etkileşim sağlamayı amaçlar.
- Düşünce Liderliği Blogu: Genellikle belirli bir konuda uzmanlaşmış veya belli bir alanda etkili düşünce liderleri tarafından yazılan ve paylaşılan bir blog türüdür. Bu tür kurumsal bloglar, genellikle liderlik, strateji, inovasyon, motivasyon, kişisel gelişim ve benzeri konularda bilgi ve görüşleri paylaşmayı amaçlar. Düşünce liderleri, sahip oldukları deneyim, bilgi ve vizyonlarıyla insanları etkileyebilen ve yönlendirebilen kişilerdir. Bu liderler, genellikle kendi alanlarında uzmanlaşmış, yenilikçi fikirler üretebilen ve bu fikirleri paylaşarak geniş bir kitleye ulaşabilen kişilerdir. Düşünce liderliği blogları, bu liderlerin düşüncelerini, deneyimlerini ve önerilerini okuyucularıyla paylaşmalarına olanak tanır. Bu blog türü okuyuculara ilham kaynağı, bilgi paylaşımını teşvik etmeyi farkındalık yaratmayı amaçlar.
- Kültür Blogları: Genellikle bireylerin kişisel deneyimleri, düşünceleri ve ilgi alanları üzerine odaklanan, çeşitli kültürel konuları ele alan kurumsal blog ve web siteleridir. Bu bloglar, yazarların sanat, edebiyat, müzik, film, seyahat, moda, yemek, tarih ve diğer kültürel konulardaki gözlemlerini ve düşüncelerini paylaştıkları platformlardır. Geniş bir okuyucu kitlesine hitap edebilir ve çeşitli konularda bilgi ve ilham arayan kişilere yönelik olabilir. Yazarlar, kendi bakış açılarıyla konuları ele alarak, izleyicilere yeni perspektifler sunabilirler. Ayrıca, kültür blogları genellikle etkileşimli bir platform sunar, yani okuyucular yorum yapabilir ve yazarlarla iletişim kurabilirler. Bu tür bloglar, kültürel çeşitlilik, yaratıcılık, düşünsel derinlik ve bireysel deneyimlere vurgu yapar.
- Ürün/hizmet Blogları: Bir şirketin veya bireyin, sundukları ürün veya hizmetlerle ilgili bilgileri paylaştığı bir tür içerik pazarlama stratejisidir. Bu kurumsal bloglar, potansiyel müşterilere ürün veya hizmetler hakkında daha fazla bilgi sağlamak, marka bilinirliğini artırmak ve hedef kitleyle etkileşimi teşvik etmek amacıyla kullanılır. Bu tür bloglar ürün tanıtımları, kullanıcı incelemeleri, endüstri trendleri, nasıl yapılır (how-to) rehberleri, müşteri hikayeleri, ürün karşılaştırmaları gibi unsurları içerir. Bu tür bloglar, marka bilinirliğini artırmak, potansiyel müşterilere değerli içerik sağlamak ve SEO (arama motoru optimizasyonu) açısından web sitesinin sıralamasını yükseltmek gibi çeşitli hedeflere hizmet eder. Ayrıca, müşteri sadakatini artırmak, güven oluşturmak için önemli bir rol oynar.
- Müşteri Hikayesi veya Referans Blogları: Bir şirketin ürün veya hizmetlerini kullanan müşterilerin deneyimlerini paylaştığı yazılardır. Bu tür kurumsal bloglar, potansiyel müşterilere ürün veya hizmetin gerçek dünyada nasıl işe yaradığını, müşteri memnuniyetini ve avantajlarını gösterme amacını taşır. Bir müşteri hikayesi genellikle müşterinin şirketle nasıl tanıştığını, ürün veya hizmeti neden seçtiğini, deneyimleri sırasında karşılaştığı zorlukları ve ürünün veya hizmetin onun iş veya yaşamında nasıl bir fark yarattığını içerir. Müşteri hikayeleri, potansiyel müşterilere ürünün gerçek dünyada nasıl değer sağladığını anlatarak güven oluşturmayı amaçlar.
- Endüstri Analizi Blogları: Şirketin faaliyet gösterdiği sektördeki güncel gelişmeleri, trendleri ve analizleri içerir.
- Eğitim ve Rehberlik Blogları: Hedef kitlenin sorunlarına çözümler sunan eğitici ve rehberlik içeriklerini içeren kurumsal blog türüdür.
- Etkinlik ve Lansman Blogları: Şirketin katıldığı etkinlikleri, düzenlediği lansmanları ve bu tür faaliyetleri tanıtan yazılardır.
- Pazar Araştırmaları Blogu: Sektördeki rekabeti, pazarı ve müşteri davranışlarını analiz eden yazıları içerir.
- İş İlanları ve Kariyer Blogları: Şirket içindeki iş fırsatları, kariyer ipuçları ve çalışan deneyimleri hakkında bilgiler içerir.
Kurumsal Blog Örnekleri

İyi bir kurumsal blog, ilk etkileşimde fark yaratmalıdır. Başlığınız, hedef kitlenizin dikkatini çekmeli ve anahtar kelimeleri içermelidir. “Kurumsal Blog Örnekleri” başlığı, işletmenizin sunduğu değerleri vurgulayabilir ve arama motorlarında üst sıralara çıkmanıza yardımcı olabilir. Kurumsal web günlüğünüzün içeriği, hedef kitlenizin ilgi alanlarına hitap etmelidir. İçeriğinizde, sektörünüzle ilgili trendleri, müşteri başarı hikayelerini ve işletmenizin çözümlerini vurgulayarak okuyucularınızın ilgisini çekebilirsiniz. Blogunuzun görsel unsurları, okuyucularınızın dikkatini çekmek için kritiktir. Başlıca kurumsal web günlüğü örneklerini paylaşırken, ilgi çekici görseller kullanarak içeriğinizi zenginleştirebilir ve paylaşım potansiyelinizi artırabilirsiniz.
Makalelerinizde aktif dil kullanarak okuyucularınıza enerji katın. Cümlelerinizi kısa tutun ve okunabilirliği artırmak için paragraflar arasında geçiş kelimeleri kullanın. Arama motoru optimizasyonu (SEO), kurumsal web günlüğünüzün görünürlüğünü artırmanın anahtarıdır. İşte tüm bunları yapan bloglar elbette ki var. Aşağıda yerli ve yabancı bu bloglara yer vereceğiz. Tavsiyemiz bu blogları inceleyerek kendi blogunuzda neler yapabileceğinizi görmenizdir.
- Turkish Airlines Blog: WordPress ile tasarlanmış kurumsal içeriklibir site.
- Bilkent Üniversitesi: WordPress ile tasarlanmış kurumsal bir site.
- Teknopat: WordPress ile tasarlanmış teknoloji haber sitesi.
- Nefis Yemek Tarifleri: WordPress ile tasarlanmış yemek tariflerinin verildiği ve blogla desteklendiği bir site.
- Pasaj Blog: Turkcell’in WordPress ile tasarladığı teknoloji, mobil, oyun, sağlık, ev ve yaşam, kültür ve sanat, anne ve bebek kategorileri ile blog paylaşımı yaptığı kurumsal blog
- Turkcell Medya: Turkcell’in WordPress ile tasarladığı basın bültenlerini paylaştığı blogdur.
- TurkNet: Yeni nesil telekom operatörü TurkNet tarafından WordPress ile tasarlanmış blogla desteklediği kurumsal sitesi.
- Çiçek Sepeti Blog: Türkiye’nin önde gelen alışveriş platformlarından olan Çiçek Sepeti tarafından WordPress ile tasarlanmış kurumsal blog sitesi.
- Tatil Sepeti Blog: Türkiye’nin önde gelen turizm ve tatil satış portalı olan Tatil Sepeti tarafından WordPress ile tasarlanmış blog sitesi.
- obilet.com Blog: Türkiye’nin önde gelen uçak ve otobüs bileti satış platformu olan blog sitesi WordPress ile tasarlanmış.
- Beymen Blog: Türkiye’nin önde gelen tekstil firmalarından olan Beymen tarafından WordPress ile tasarlanmış kurumsal blog sitesi.
- Toçev: Eğitime erişimde güçlük çeken ya da çalışmak zorunda kalan çocukları destekleyen vakıf tarafından WordPress ile tasarladığı ve blogunda haberlerle desteklediği web sitesi.
- Microsoft News: Microsoft dünyaca ünlü bir firma ve herkes tarafından çok iyi biliniyor. WordPress ile tasarladığı bu blog sitesinde haberlerini paylaşıyor.
- Skype Blog: Yine Microsoft’a ait olan Skype ürünü için oluşturulmuş ve WordPress ile tasarlanan haber blogu.
- Walt Disney: Dünyanın önde gelen eğlence şirketi Walt Disney’in WordPress ile tasarlanmış kurumsal sitesi. Web sitesi haber bloguyla desteklenmiştir.
- Sony Müzik: Dünyaca ünlü müzik şirketi WordPress ile tasarladığı web sitesini kurumsal blog haberleri ile desteklemiştir.
- Beyaz Saray: Amerika’nın Beyaz Sarayını bilmeyen yoktur. White House resmî web sitesi WordPress ile tasarlanmış ve haber bloguyla desteklenmiştir.
- Tech Crunch: Dünyaca ünlü olan teknoloji haber sitesi WordPress alt yapısını kullanmış ve blogunda teknoloji haberlerine yer vermektedir.
- İsveç: İsveç hakkında bilgiler ve haberler veren WordPress ile tasarlanan blog sitesi.
- Washington Üniversitesi: Amerikan Üniversitesi web sitesini WordPress ile tasarlamış ve kurumsal blog haberleri ile sitesini desteklemiş.
- New York Post: Amerika şehri olan New York için WordPress ile tasarlanmış web sitesi haber blogu olarak çok ziyaret edilen sitelerdendir.